Lyxigt eller enkelt? båda smakar bra väl tillagat
Tänkte lägga ett inlägg efter helgens matlagande, det blev både lyxigt och enkelt med älg som lyx och korv som det enkla.
I lördags hade jag bestämt att vi skulle äta älg Camilla och jag, det skulle bli varsin skiva från den fina bogsteken jag plockade ut för ett par veckor sedan som jag hoppades skulle falla henne väl i smaken. Jag är fortfarande lite osäker på vilken stek i bogen jag har hittat på men från en god källa så kan det handla om detaljen som kallas för spolen.
Så i lördags blev det älg med rösti, en klick majonnäs och sallad. Det finns en beskrivning av hur jag gör rösti i mitt första inlägg i denna blogg men här kommer ett par bilder.
Bild på köttet och det hela på tallrik måste också in.

I söndags hade jag först varit på Stockholmsmässan och besökt matmässan Mitt Kök för att sedan på kvällen spela innebandy, lite småstressigt med att laga mat med andra ord. Mässan var en trevlig tillställning men jag tror att det skulle kunna vara väldigt mycket bättre egentligen, det blir lätt lite marknad över det hela och det känns som att man förväntas köpa något man provsmakar bara för att man säger att det smakar bra. Träffade på några bekanta ansikten och ett var Roberto Gatti som stod i en monter och demonstrerade sina importerade produkter från hans föräldrars hemorter i Italien. Roberto driver ett litet importföretag med namnet Gattimondo och jag har fått prova några av hans produkter och tycker att det jag provat håller ypperlig klass. Jag fick en smakbit parmesanost av honom i går och sa rent spontant att det var den bästa parmesanen jag provat där under dagen och det var helt sant.
Det jag egentligen fastnade för på mässan var pasta och olivolja från De Cecco, ett märke som jag anser hålla en bra kvalitet på sina produkter och som är överkomliga både i pris och i vanliga välsorterade mataffärer. Det går ju alltid att skruva upp kvaliteten om man har pengar att lägga men för de flesta så är det som att "elda för kråkorna" då nyansskillnader på hög nivå är väldigt svåra att hitta och identifiera. Det var tex. en säljare av italiensk olivolja som berättade för mig vad jag skulle känna när han presenterade en så kallad "novello" och självklart kan man då hitta smakerna men svårare är det på egen hand och sällan värt de pengar man lägger extra bara för att få en bättre påstådd produkt.
Hur som jag köpte en påse från De Cecco för hundra kronor som innehöll en olja, fick den egentliga oljan utbytt till en av bättre kvalitet som jag provade mig till att tycka bättre om, tre olika sorters pasta och en burk tomater. Så temat på middagen blev enkelt italienskt, just det enkla i italiensk matlagning är också deras suveränitet där lite tomat, olja, vitlök och pasta blir en bra bas för att göra något väldigt gott. Parmesanen kanske också ska nämnas men den hade jag inte med då jag inte hade någon att tillgå.
Såhär blev den enkla italienskinspirerade söndagsmiddagen. Köpte en enkel korv som jag skar i slantar och stekte med hackad lök. Slog på en burk körsbärstomater och kryddade och lät koka sig lite tjock. Rev ett par vitlöksklyftor som jag blandade med den finare oljan jag fick med mig från mässan som jag slog på efter att jag slagit av värmen på såsen och rörde om det hela. Slog sedan i den kokta pastan och det blev som på bilden. Jag åt enkelt men gott och fick en bra laddning innan jag skulle idrotta.
Det börjar lida mot lunch denna måndag innan jag drar mig till jobbet bakom färskvarudisken och det blir det sista av ovan från i går att äta.
Ha det!
Andreas
I lördags hade jag bestämt att vi skulle äta älg Camilla och jag, det skulle bli varsin skiva från den fina bogsteken jag plockade ut för ett par veckor sedan som jag hoppades skulle falla henne väl i smaken. Jag är fortfarande lite osäker på vilken stek i bogen jag har hittat på men från en god källa så kan det handla om detaljen som kallas för spolen.
Så i lördags blev det älg med rösti, en klick majonnäs och sallad. Det finns en beskrivning av hur jag gör rösti i mitt första inlägg i denna blogg men här kommer ett par bilder.
Bild på köttet och det hela på tallrik måste också in.
I söndags hade jag först varit på Stockholmsmässan och besökt matmässan Mitt Kök för att sedan på kvällen spela innebandy, lite småstressigt med att laga mat med andra ord. Mässan var en trevlig tillställning men jag tror att det skulle kunna vara väldigt mycket bättre egentligen, det blir lätt lite marknad över det hela och det känns som att man förväntas köpa något man provsmakar bara för att man säger att det smakar bra. Träffade på några bekanta ansikten och ett var Roberto Gatti som stod i en monter och demonstrerade sina importerade produkter från hans föräldrars hemorter i Italien. Roberto driver ett litet importföretag med namnet Gattimondo och jag har fått prova några av hans produkter och tycker att det jag provat håller ypperlig klass. Jag fick en smakbit parmesanost av honom i går och sa rent spontant att det var den bästa parmesanen jag provat där under dagen och det var helt sant.
Det jag egentligen fastnade för på mässan var pasta och olivolja från De Cecco, ett märke som jag anser hålla en bra kvalitet på sina produkter och som är överkomliga både i pris och i vanliga välsorterade mataffärer. Det går ju alltid att skruva upp kvaliteten om man har pengar att lägga men för de flesta så är det som att "elda för kråkorna" då nyansskillnader på hög nivå är väldigt svåra att hitta och identifiera. Det var tex. en säljare av italiensk olivolja som berättade för mig vad jag skulle känna när han presenterade en så kallad "novello" och självklart kan man då hitta smakerna men svårare är det på egen hand och sällan värt de pengar man lägger extra bara för att få en bättre påstådd produkt.
Hur som jag köpte en påse från De Cecco för hundra kronor som innehöll en olja, fick den egentliga oljan utbytt till en av bättre kvalitet som jag provade mig till att tycka bättre om, tre olika sorters pasta och en burk tomater. Så temat på middagen blev enkelt italienskt, just det enkla i italiensk matlagning är också deras suveränitet där lite tomat, olja, vitlök och pasta blir en bra bas för att göra något väldigt gott. Parmesanen kanske också ska nämnas men den hade jag inte med då jag inte hade någon att tillgå.
Såhär blev den enkla italienskinspirerade söndagsmiddagen. Köpte en enkel korv som jag skar i slantar och stekte med hackad lök. Slog på en burk körsbärstomater och kryddade och lät koka sig lite tjock. Rev ett par vitlöksklyftor som jag blandade med den finare oljan jag fick med mig från mässan som jag slog på efter att jag slagit av värmen på såsen och rörde om det hela. Slog sedan i den kokta pastan och det blev som på bilden. Jag åt enkelt men gott och fick en bra laddning innan jag skulle idrotta.
Det börjar lida mot lunch denna måndag innan jag drar mig till jobbet bakom färskvarudisken och det blir det sista av ovan från i går att äta.
Ha det!
Andreas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar