måndag 30 mars 2015

Ett mejl till några kunder

Whiskybrässerad älgstek


Det här receptet är rakt av ett mejl som jag lovade att skicka till ett par kunder som köpte en älgstek i disken på jobbet. Receptet härrör från tiden då jag var helt ny på vilt och egentligen inte jagade utan köpte det över disk, gärna i Hötorgshallen i Stockholm. Receptet som jag tolkade till det här kom från någon väldigt enkel kokbok som jag beställde genom något bokförlag och jag fick ett par böcker om rådjur/hjort och älg vardera. I det receptet brässerade man i vermouth men jag hade bara whisky hemma så det var vad det fick bli. Jag vet inte längre hur mycket mitt recept har med ursprungsreceptet att göra men jag tar detta för mitt eget sätt att på ett gott sätt tillaga en stek, för det är ju inte bara älgstek man kan göra på så här. Det här receptet är föv. grunden till hur jag gör biff stroganoff och en rätt med fläskfilé. Mer om dessa två rätter i något annat inlägg framöver.

Nåväl dett är helt kort ett publicerat mejl till ett par kunder som ville veta hur de skulle tillaga älgsteken de köpte av mig på mitt jobb. Enligt rapport så blev resultatet lyckat för dessa.

Whiskybrässerad älgstek

1 älgstek
svamp
5 cl whisky eller annnan lagrad sprit, kan givetvis doseras efter smak
tomatpuré
grönsaksbuljong, 1-2 tärningar 
grädde
Kryddor efter smak

Gör så här:

bryn steken runt om i en gryta och ta sedan ut den. Stek svamp i grytan.
Ta av grytan från värmen och rör i en msk tomatpuré, slå sedan i spriten och rör om. Det ska bli lite "simmig eller oljig" konsistens.
Rör ut buljongtärningen med svampen och ev. lite vatten, lägg tillbaka steken ovanpå och fyll på med mer vatten så att det bildas ett grunt lager med vätska.
Koka upp och sänk värmen till småputtrande, lägg på ett lock och låt stå. Kolla då och då så att vätskan inte kokat bort, fyll ev. på med en skvätt mer vatten.
Vänd steken emellanåt så den inte får en tråkig yta där den legat mot grytbotten. Sikta på ca 59 graders innertemperatur på steken, använd gärna en termometer.
Ta av grytan från värmen när steken nått rätt temperatur och lägg sedan steken att vila 10 min i folie. Tranchera den sen i skivor.
Av resterna i grytan, spad och svamp, så görs det en sås. Alt. 1 är att reda med lite mjöl och sen slå i grädde, ställa på spisen och koka upp under omrörning. 
Alt. 2 slå i grädde direkt och koka upp under omrörning och reducera till önskad tjocklek. Gör det som passar bäst. Krydda ev. efter smak.

Till detta brukar jag göra en rösti på råriven potatis. Jag ställer in en gjutjärnspanna i ugnen och värmer till max med över och undervärme. 
Tar ut pannan och lägger smör samt potatisen i denna.Justerar kanter och ställer in i ugnen. Sänker temperaturer till ca 200 grader och låter den stå ca 45 min.
Röstin kommer att bakas från båda håll på detta sätt och behöver ej vändas. 

Jag hoppas att det ska smaka!

Mvh

Andreas

PS: lägger till några bilder från arkivet på några olika stekar. Det är ett bakben från vildsvin med innanlåret frilagt, en bogstek från vildsvin och en bogstek från älg. DS




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar