tisdag 31 mars 2015

Lite julmat

Lite saker vi gjorde till julen -13

Det här blir ett inlägg som har legat som utkast länge men aldrig blivit postat. Jag hoppas ändå att det ska inspirera!


I julas så gjorde vi några saker som vi vi tycker hör hemma på julbordet och som ligger oss varmt om hjärtat, vi i det här fallet är min flickvän Camilla och jag. Mina bidrag blev korv på älg och vildsvin samt sylta gjord på älgkalvlägg. Camilla bakade finska julstjärnor efter ett recept som hon fått från sin farmor, dessa var något som de i deras familj brukade ha i juletid under hennes uppväxt.

Nu har jag gjort korv ett antal gånger och jag tycker att resultatet blir bra. Det är väldigt simpelt att göra korv och man kan smaksätta den precis som man vill. Man sa dock vara noggrann med att ha tillräckligt
 med fett i smeten så att det inte blir torrt i slutänden. Jag vet inte vad för procent fett jag får utan jag brukar kolla på köttstyckena jag ska mala och konstatera att det förmodligen är tillräckligt fett för att bli ett bra resultat. Jag brukar göra korv på ett bratwurstrecept som jag har och i det så är kryddorna utöver salt och peppar kummin, muskot och muskotblomma. Som bindemedel brukar jag ha i en aning potatismjöl, det behövs inte alls mycket men det suger åt sig vätska bra och bidrar till en bra konsistens på slutprodukten.
Det du behöver för att göra korv på enklast möjliga sätt utöver ingredienserna är en kvarn med korvhorntillsats. Ingredienserna du behöver är ett lagom fett kött, framdelskött från bog eller nacke brukar funka fint. Du behöver fjälster, vanligtvis gris- eller nöttarm som går att få i olika tjocklekar. Kryddor och lite potatismjöl. Recept och förslag finns att få tag på lite varstans och hittar man inget så kan man hitta på lite efter eget huvud.
Arbetsgången är att mala köttet, blanda det med kryddor och potatismjöl och sen köra det genom kvarnen igen men som den här gången är försedd med korvhorn. Fjälstret är bra om man sköljer ur med kallt vatten innan man trär upp det på korvhornet. Nu är det bara att börja mata ut smeten i fjälstret tills antingen smeten eller fjälstret tar slut och du har en eller flera långa korvkringlor. Fjälster som man köper i påsar i dagligvaruhandeln är packade i femmeterslängder och jag brukar få i ca tre kg smet i den längden. Nu är det dags att portionera korvlängden till korvar vilket enkelt görs genom att med ögonmått bestämma en korvlängd, nypa till i båda ändar och snurra några varv framåt (eller från dig). Nästa längd görs på samma sätt men med den skillnaden att den andra korven snurras några varv bakåt (eller mot dig), så fortsätter man sedan om vart annat framåt och bakåt tills längden tar slut.

Korvarna kokade jag i öl och lök och därefter så la jag dem med spad och lök i plastpåsar för vaccumpackning men jag hade dem bara förslutna med en svetsad söm.

Så här i efterhand så tycker jag att det vi gjorde var väldigt gott. De finska julstjärnorna var en trevlig ny upplevelse. Det blev inga till senaste julen (det har passerat en till emellan) men kanske någon jul framöver. Receptet på sylta fick jag av en kund och den blev väldigt bra. Jag gjorde en upptäckt när jag gjorde den och det var att recept på sylta också är ett jättebra recept för köttsoppa. Det är bara att låta bli att låta syltan kallna och stelna utan istället äta den i varmt tillstånd.

Det här är ett lite rumphugget inlägg men jag vill ändå posta det och med det skicka lite julkänsla inför den kommande julen trots att vi nu har en sommar att se fram emot.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar