Den här bloggen handlar om mitt genuina intresse för matlagning och kommer därför självklart att spegla de saker jag företar mig i köket. Jag strävar efter att använda egenproducerat kött i form av skjutet vilt eller i annat fall självstyckat från någon kontakt som själv föder upp köttdjur. Min flickvän Camilla odlar en hel del matnyttigt. Jag hoppas på att hon själv ska göra ett eller annat inlägg och berätta vad som pågår i hennes värld. Smaklig spis!
lördag 1 december 2012
Raggmunk med rom och crème fraiche
Dagen då jag mönstrade (eller i vart fall en av dem) så serverades det raggmunk och fläsk och jag höll på att missa det för jag var sist in för samtal hos psykologen. Jag ville absolut inte missa den lunchen för jag älskar raggmunk. Jag blev förövrigt utagen till kock i flottan., kanske sa jag någonstans att jag tyckte om raggmunk.
Det om min mönstring för längesen och nu till denna delikatess som är en förträfflig förrätt eller kanske en lunch. I det här fallet så har jag värmt raggmunkar från dagen innan på hög värme i ugnen, ca 250-275 grader i mitten av ugnen. Jag gör som annars när jag värmer mat i ugn och langar in en gjutjärnspanna samtidigt som jag startar ugnen och tar ut den när ugnen är varm.
Raggmunkarna är stekta i plättjärn för att bli lagom stora, man får vara med och peta lite kring kanterna på "plätten" för det flyter gärna ut smet runt om. Plättarna av raggmunk får man också vända några gånger per stekning så att de inte bränner fast och potatisen blir genomgräddad.
Receptet är enkelt och innehåller:
1 ägg
4-5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
salt
ca 800 g riven potatis
Blanda först mjölet med lite av mjölken så att det blir en jämn smet. Slå sedan i ägget och resten av mjölken. Smaka av med saltet och tillsätt den rivna potatisen.
Använd slev till att dosera i plättlaggen och gör sedan som beskrivet ovan.
Ska det serveras som på min bild och det här inläggets förslag så klickas det på en skvätt crème fraiche och rom på varje plätt av raggmunk. En liten sup till kan för den delen avnjutas till för att förhöja välmåendet annu lite till.
Detta är för mig en klar favorit som utan att skämmas för sig kan bjudas som förrätt vid vilken middag som helst.
Smaklig spis!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar