söndag 24 mars 2013

Hemgjord ketchup


Ok nu var det längesen jag skrev något i min blogg och det var aldrig meningen att det skulle gå så lång tid mellan inläggen. Mitt liv har den senaste tiden varit inriktat på att rehabilitera mitt ena knä sen jag opererade miniskeln i vintras och därför har det blivit en hel del träning istället för matbloggande.

Nåväl, jag mjukstartar lite lätt med att berätta och beskriva om en ketchup jag har börjat göra, man kan också kalla den för grillsås eller något annat som man tycker passar men jag kallar den för ketchup. Den kommer göra sig väl till det grillade i sommar.
Bakgrunden till den är mitt tidigare flitiga expereimenterande att göra goda tomatsåser under en tid när jag inte hade så mycket pengar, och då är tomatbaserad mat en bra lösning. Jag hade vid tiden för dessa experiment fått en hushållsassistent i julklapp av min mor och från en kamrats mamma hade jag fått deras avlagda köttkvarnstillsats och därför kunde passera tomater. Så höll jag på ett tag men ganska snabbt kom jag fram till att tomater på burk är bättre än de flesta tomater jag kan köpa i mataffären, i vart fall för det här ändamålet. Faktum är att jag tycker att burktomat i regel är en kvalitetsprodukt som borde ha en bättre status än det inom matkretsar har. Så i det här receptet så kör jag burktomat, ni kan välja som ni vill mellan hela eller krossade tomater, slutresultatet blir detsamma. På burk eller i tetrapack spelar mindre roll så välj det som passar bäst.

Det jag tycker att ni ska ha för en lagom stor sats är:

1. 1 l. tomater
2. Olika grönsaker efter tycke och smak. Jag har gärna lök, papika (2 st.), fänkål, squash t.ex.
3. Socker
4. Vinäger av god kvalitet
5. Salt/peppar
6. Kryddor efter smak. Jag har gärna chili (aji på påse, chipotlepulver, harissa), paprikapulver, spiskummin, vitlök etc.
7. En god olja att steka i och att ha i såsen, kallpressad oliv- eller rapsolja

Så här gör du:

sätt ugnen på maxvärme och grill. Dela och kärna ur paprikan och lägg direkt under värmeslingan när ugnen är varm, skalsidan uppåt. Grilla i ca 15 min. så att så gott som allt skal är svärtat, lägg i bunke med lock och låt svalna. Skala paprikan och hacka, lägg åt sidan.
Hacka grönsakerna -utom paprikan om du har det med- och stek dem lite lagom i en gryta tills de fått en stekyta. Slå på tomaten och tillsätt paprikahacket, koka upp och låt småputtra 30 min. Smaka av med salt och peppar samt reglera smak med andra kryddor. Slå i lite olja så att koket blir melerat. Vitlök ska i först efter att kokandet har avstannat! annars förlorar den sin smak till stor del.

När såsen kokat ihop sig görs den över i en mixer, eller mixas med stavmixer, och körs till en homogen sås utan hela bitar av grönsaker. Ta fram en silduk eller annat att sila såsen genom (fin kökssil e.dyl.) och sila såsen. I silduken kommer det bli en stabbig massa och i skålen under en vattnig tomatsås. Det stabbiga är det som ska bli ketchup och vätskan är bra som såsmedium.
Separera de två delarna så gott det går och finns tid till, låt rinna av 1 h. ca. Tag fram en gryta och värm den på spisen. Slå i vinäger och socker, jag har ca två nävar socker och två dl. vinäger men detta är subjektivt. Lös sockret i vinägern under omrörning och smaka av. Om sött-/surtbalansen är tillfredsställande är det nog bra. Slå på den tjocka massan och rör om väl, värm tills det kokar. Nu kommer det hela kännas stabbigt och bubbla hårt. Reglera efterhand ketchupens tjocklek med den tunna delen av ursprungssåsen tills önskad tjocklek är uppnådd. Allt kommer inte gå åt så tillför vätska med måtta. Tänk på att sockret får ketchupen att tjockna lite extra.

Nu ska det vara färdigt att hällas på steriliserad glasflaska och få svalna innan det ställs kallt. Den tunnare såsen hälls på flaska den också och sparas till det är dags att göra en god pastasås, eller annat som man vill.

Hoppas det smakar!

Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar