torsdag 4 april 2013

En ledig dag fylld med livsbejakande aktiviteter




I dag har jag haft min lediga dag mitt i veckan för denna vecka, jag har om vartannat onsdag eller torsdag ledigt från jobbet i färskvarudisken. De dagarna försöker jag fylla med så många livsbejakande aktivteter som är möjligt att få in på en dag och i dag har jag lyckats bra med det. Flera av dem har dessutom haft med matlagning att göra och jag vill nog säga att jag är nöjd med det resultat jag har åstadkommit.

Jag berättar hur min dag sett ut i sin helhet och sen ska jag gå in mer specifikt på den mat jag har lagat. Min målsättning för dagen var att städa hemma samtidigt som jag tänkte göra korv, hade lite vildsvinskött kvar sen grisen jag sköt i juni förra året och det var dags att det gick åt ordentligt. I och med min knäoperation i vintras så har jag, som tidigare skrivet, också börjat träna regelbundet och en ledig dag kan inte fördrivas utan en tur ner till gymet för trampande på motionscykeln och lyftande av lite skrot. Jag upplever att träningen tar och det är snart dags att gå upp lite i vikterna för att öka ansträngningen. Turen på hojen gav mig dock håll i dag, vet inte varför men jag hade flyttat upp "växeln" ett steg men försökte ligga kvar på samma tempo som tidigare. Sen har jag ännu en ny de Buyer-panna att "bränna in" så även att laga mat med den var ett mål för dagen. Jag har också cyklat till bonden i trakten som jag köper mjölk av, jag gav femtio kr. för fem liter men tror att han egentligen tar lite mindre. Jag tycker att mjölken jag köper hos honom är mycket bättre än all mjölk jag kan köpa i affären och den kostar tio kr./l eller mer och då kan han få det också för mycket bättre mjölk. Bortsett från att jag älskar mjölk direkt från gård så ser jag det som en god proteinkälla efter träning, den innehåller allt jag behöver för att bygga en sund kropp vilket är vad jag vill åstadkomma med mitt tränande. Det var dagen i övergripande drag och som ni ser så är det en hel del tid i köket inblandat här, härligt va?

Så vad har jag nu lagat för mat? jag började som sagt med att göra korv, iallafall smeten som fick stå till sig ett par timmar i kylen innan jag fyllde fjälstret med den. Jag använder mig av en hederlig Elektrolux hushållsassistent för jobbet, först går kvarnen och sen sätter jag på ett korvhorn och hela jobbet funkar väldigt smidigt. Färsen gjorde jag av ca 900 g. rent kött från bogen på ett vildsvin och ca 500 g. sidfläsk på samma gris. Jag tycker att det är bra att ha en ganska stor del fett i korven, det förhindrar torra korvar och det ger smak. Jag kryddade med ca 20 g. grovt salt, torkad oregano och fyra grovt hackade vitlöksklyftor. Dessa blandades samman och sen petades de ner i korvsmeten som gick till smet i degbunken på assistenten. Jag brukar köra smeten så att den knådas en del. Efter det ställde jag bunken i kylen några timmar och gjorde annat. Sen fyllde jag korvfjälstret med hjälp av assistenten och snurrade lagom korvlängder till åtta korvar. Dessa la jag sen i ett vattenbad i ugnen för att sjuda i en halvtimme så att de fick en lagom tillagning innan ev. grillning eller annat tillagningssätt. Jag tycker att de blev goda men jag trasslade till det lite för mig när jag delade korvarna innan sjudningen, de skulle fått sitta ihop för att sen delas på. Man lär så länge man lever!
En testkorv blev lunch tillsammans med sauerkraut (surkål) och min hemgjorda ketchup, som finns att läsa om  längre ner i bloggen. Det är en häftig känsla att på allvar njuta ordentligt av goda smaker med vetskapen om att man själv har tillverkat slutprodukterna, och i det här fallet även skjutit råvaran till korven.

Jag har någonstans också hunnit med att göra en kopp choklad av mjölken jag hämtade hos bonden i dag. jag blandar varm mjölk, kakao och socker i en mixer med blad i botten och får på så sätt till en luftig brygd med ett krämigt skum.

Middan i dag blev thai-inspirerad mat med fläskkarré som jag hittade till reducerat pris nere i mataffären. Köpte kokosmjölk och currypasta hos den thailändska handlaren/lunchkocken på andra sidan Norrtäljevägen och resten hade jag hemma.
Fick också med mig syltad ingefära som jag är torsk på. Upptäckte att det har ungefär samma smak som surkål så det är inte konstigt att jag tycker om det.
Till min "gryta" hade jag följande ingredienser: 2 skivor benfri fläskkarré, 3 morötter, ½ squash, 1/3 brk. kokosmjölk, ett gäng limeblad och en styv matsked currypasta.
Jag skar grönsakerna i bitar och stekte dem i smör i min nya de Buyer-panna. Medans grönsakerna stekte så skar jag fläsket i tärningar och petade i dem i pannan för att brynas och stekas en del. Sänkte värmen och slog i kokosmjölken och rörde i currypastan och limebladen. Lät det hela koka upp och sen småputtra en kvart. Jag kokade ris med en tärning grönsaksbuljong i att ha till. Med tanke på att jag har kokosmjölk och currypasta kvar så blir det nog inte så dyrt att göra om den här rätten nästa gång. Jag hoppas bara att kokosen går att frysa. Jag tycker att maten blev riktigt god, har inte gjort den rätten på länge så det var ett välkommet återseende. Det blir samma i matlådan till jobbet i morgon.

Ja det var min dag den 4 april 2013. Ett datum som har gått till historien som Martin Luther King Jrs dödsdag, eller "himmelska födelsedag" om man vill vrida lite på verkligheten och göra den lite ljusare, något jag tror att "MLK" såg som sitt kall i livet.
Jag avslutar detta inlägg med att citera från U2s Pride (in the name of love): "Early morning April four, shot rings out in the Memphis sky. Free at last, they took your life. They could not take your pride."

Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar