onsdag 10 oktober 2012

Buljong på lufttorkad skinka/ Linssoppa till middag

 
I dag kokar jag buljong på en endbit från en lufttorkad skinka, vet inte vad det är för någon dock. Tanken är att buljongen ska bli bas i en linssoppa. Det här är inget jag har provat förut men sett Jamie Oliver göra i ett tv-program tidigare. På jobbet (bakom färskvarudisken på ICA) får vi slutänden kvar bitar vi inte kan göra något alls med och dessa bitar kan en matintresserad person ta till vara på och som i det här fallet koka de sista smakerna ur.
Så nu får detta koka tills kött och fett mer eller mindre är upplöst i vätskan och sen får jag utvärdera resultatet. Endbitar som denna är också fina att komma över för en klassisk pastasås typ carbonara.

Andreas

......Och linssoppa blev det.
När jag var i Hamburg i somras så köpte jag en kokbok för att genom mitt matintresse ha en anledning att läsa tyska lite då och då, i den boken så fanns det ett recept på linssoppa och jag har planerat göra en ända sedan dess. Nu följde jag inte receptet särskilt utan gjorde som jag tyckte var ett logiskt sätt att gå tillväga. Buljongen till soppan ser ni ovan, jag använde allt och slog den rätt i utan att sila eller något.
Så vad var resten jag hade i? jo följande:

1 paprika skuren i mindre bitar
½ fänkål
1 rökt chipotlefrukt
2 brk hela tomater
½ dl vardera av gula/ röda linser och något som på tyska heter bergen linsen.
½ brk vatten per använd tomatburk (1 hel brk i detta fall)
spiskumminn och salt

Så här gjorde jag:

Fänkålen och paprikan skars i mindre bitar och frästes i olja i en gryta, därefter slog jag i tomaterna. Tomatburkarna fylls till hälften med vatten för att skölja ur det som är kvar i den och detta slås sedan ner i grytan. Koka upp och sänk värmen. Krydda efter smak. Slå i den buljong som finns, i detta fall buljongen från det ovanstående och låt det hela småkoka under en halvtimme eller tills det luktar färdig och väl samansatt mat, själv tycker jag att långa koktider är att föredra eftersom smakerna i maträtten då mer assimilerar sig med varandra och skapar en för rätten unik smak.
Lägg i linserna i det sista så att de blir färdigkokta lagom till servering. Dosera linser med måtta då dessa sväller från torkat tillstånd och tar mycket volym.

Servera gärna med en skiva bröd och kanske några krutonger.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar