Ok, ett första inlägg på min första blogg som jag har bestämt ska handla om min passion för god mat och därtill relaterat.
Min ambition är att lägga till bilder på det jag skriver om så länge det finns en anledning till att göra så. För det jag skriver om i dag kommer det ingen bild då jag inte fotograferade söndagsmiddan innan den avnjöts. Men som regel brukar jag fotografera när jag gör något som blivit lite extra bra.
Så i dag söndag den 7 oktober 2012 har jag tillagat en bit utskuren lammsadel som bands upp lite fint och sedan stektes i grillpanna ca 20 min. Till det gjorde jag en rösti och en gräddsås med soltorkade tomater och chipotle. Gjorde också en halvdan kompott av soltorkade tomater och brieost att ha vid sidan om istället för sallad. Då vi (min flickvän Camilla och jag) inte dricker så mycket alkohol, och särskilt inte om det finns anledning till bilkörning efteråt, så fick det bli juice till maten i dag.
Så vad var det jag gjorde i dag med de råvaror jag hade till mitt förfogande? till att börja med så listar jag råvarorna:
1 utskuren halva (på längden) av en lammsadel
ca åtta potatisar
3 dl mellangrädde (27%)
1 brk soltorkade tomater i olja
1 torkad chipotle (rökt jalapeño)
½ tärning grönsakasbuljong
en bit brieost
olja, honung, salt och peppar till tillagningen
Nu till tillagningen: en gjutjärnspanna ställdes in i ugnen samtidigt som denna sattes till högsta värme, 275 grader. Potatisarna skalades, revs och lades i en duk för att pressas så att överflödig vätska skulle lösgöras.
Såsen påbörjas genom att olja hettas upp i en kastrull och sen smälts buljongtärningen i det. Hackad tomat och chipotle tillsätts och får fräsa en liten stund och därefter går grädden i. Koka upp under omrörning och sänk sedan temperaturen till knappt minimum, låt såsen småkoka tills maten är färdig.
När ugnen var varm sänktes denna till 200 grader och pannan togs ut (se till att använda grytlappar, gärna två, för att undvika brännskador). I pannan slogs lite olja för stekning och sedan placerades den rivna potaisen däri och kanterna snyggades till, pannan går sen rätt in i mitten av ugnen i ca 45 min.
Om nödvändigt så bind upp köttbiten med lite bindgarn, jag gör ett dubbelt halslag i ena änden för att sedan fylla på med halvslag och avsluta med ett sista dubbelt halvslag. Salta och smörj olja på köttbiten samtidigt som en grillpanna hettas upp till hög temperatur, börja att steka köttet på sidan med kappa om sådan finns. Sänk värmen och bryn köttet runt om, fortsätt att rulla köttet så att alla sidor blir jämnt stekta. Lammkött kan gott vara lite understekt så stek inte för hårt och för länge, ca 15-20 min totalt är lagom för en dylik bit. Det tar ett tag innan man känner sig säker på att avgöra när ett kött är färdigstekt men med lite övning så lär man sig känna med fingret genom att trycka på köttet när detta är färdigt. Att trycka är att föredra istället för att sticka tycker jag.
Kompotten på tomat och brieost gjordes genom att skära ost och tomat i mindre bitar och blandas, inget knussel där.
Ca tio minuter innan servering så lindas köttet in i folie för att få vila, det är nu som köttet sätter sig och utvecklar sin fulla smakpotential. I samma veva så smetar jag på lite honung på köttet som under vilotiden smälter fint av värmen från köttet och bildar en ljuvlig sky i samarbete med de köttsafter som kommer ur köttbiten. Samma sak passar också till vanligt fläsk eller vildsvin.
Till servering skär lämpliga portionsbitar eller skiva köttbiten. Förhoppningsvis så ska nu alla tillbehören som rösti, sås och kompott också vara färdiga och redo att serveras.
Detta är min utskurna lammsadel med rösti och gräddsås, smaklig spis!
Andreas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar