Den svarta trumpetsvampen växer efter mina erfarenheter gärna i blandskog, är lite knepiga att hitta men återkommande på samma ställe om man väl hittat en växtplats.
Så vad gör jag med denna delikatess? Först och främst är det gott att äta den färsk, dvs. steka den innan man gjort någon bevarande insats för den. Man rensar trumpetsvamp genom att skära av foten en bit upp på stammen och sedan riva itu svampen på längden, detta för att syna så inga löv eller annat finns i tratten. En stekpanna värms het på spisen och svampen läggs i pannan för att dränera vätska. När vätskan är borta läggs smör i pannan och svampen steks med salt efter smak. Med detta som grund kan man sedan göra allt från stuvning till det smör som är på bilden ovan.
Vill man spara svampen så förväller och fryser man in den eller torkar och lägger i burk. Ett bra sätt att förvälla på är att lägga svampen i durkslaget på en ångkokare. Slå en skvätt vatten i botten på kastrullen och sen på med det på spisen. Ångan kommer sen att dränera vätsken ur svampen som droppar ner i kastrullen och bildar en ljuvlig buljong. Frys sen både svamp och buljong.
Torkning sker på tidningpapper i lagom varm miljö, typ köket eller så.
Smöret då, hur gjorde jag det? följ det skrivna ovan och mixa sedan svampen till en massa. Kyl av massan i frysen eller liknande. Blanda massan med mjukt smör och tillsätt eventuellt lite salt. Det blir ett fint tillbehör till en köttbit eller bara som vanligt smör på brödet.
Lycka till i svamskogen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar