Karré från Havor med fläderöverdrag
Det blev som vanligt en sen middag i dag trots att jag hade det hela välplanerat redan från början. Men tack vare den goda planeringen så gick det hela väldigt smidigt utan knussel att tillaga. På jobbet har vi nu fläsk från Havor Gårdsgris på Gotland och jag kan säga utan att ljuga att deras kött verkligen står ut i positiv bemärkelse.
Jag köpte med mig en skiva karré på 200 g. som jag stekte i vanlig stekpanna på spisen. Ett bra trick för att få en bra stekning är att efter första vändningen på köttet flytta det till en ny varmare plats i pannan. Köttet kyler nämligen ner den yta det ligger och steker på, så därför blir resultatet av en vändning tillbaka dit inte lika bra som om man flyttar på köttbiten. Jag vänder mitt kött hellre fler gånger än för få och saltar och pepprar först på den stekta ytan. Lär dig trycka på köttet med stekspade eller finger för att veta när köttet är färdigstekt.
Fläderöverdraget är en "glaze" med fläderbärssaft som bas vilken jag har kokat ihop med socker och äppelcidervinäger samt kryddat med lite hackad torkad chipotle. Jag har lagt på en klick av glazen på köttet precis när det varit färdigstekt och jag tagit pannan av den varma plattan. Köttet får då ligga och vila lite i pannan och glazen kan rinna ner lite fint på köttet och i pannan. Tillsammans med stekfettet bildar det en fin sky att sedan toppa köttbiten med.
Jag köpte med mig en skiva karré på 200 g. som jag stekte i vanlig stekpanna på spisen. Ett bra trick för att få en bra stekning är att efter första vändningen på köttet flytta det till en ny varmare plats i pannan. Köttet kyler nämligen ner den yta det ligger och steker på, så därför blir resultatet av en vändning tillbaka dit inte lika bra som om man flyttar på köttbiten. Jag vänder mitt kött hellre fler gånger än för få och saltar och pepprar först på den stekta ytan. Lär dig trycka på köttet med stekspade eller finger för att veta när köttet är färdigstekt.
Fläderöverdraget är en "glaze" med fläderbärssaft som bas vilken jag har kokat ihop med socker och äppelcidervinäger samt kryddat med lite hackad torkad chipotle. Jag har lagt på en klick av glazen på köttet precis när det varit färdigstekt och jag tagit pannan av den varma plattan. Köttet får då ligga och vila lite i pannan och glazen kan rinna ner lite fint på köttet och i pannan. Tillsammans med stekfettet bildar det en fin sky att sedan toppa köttbiten med.
Jag hade tänkt mig att göra en fint skuren salsa med tomat och avocado men det visade sig till min besvikelse att avocadon var dålig så den fick slängas. Jag fick istället skära tomaten i bitar och blanda den med den
"aji pebre" jag blandade ihop i går. Hade gärna haft avocadon också men nu blev jag utan.
Jag gjorde också en smet av fina gröna ärtor, i den hade jag en skvätt crème fraiche, riven vitlök, salt och rökt paprikapulver. Jag mosade ärtorna och blandade med vitlök och kryddor innan jag rörde i crème fraichen. På så sätt blir basingrediensen ordentligt smaksatt tycker jag.Det blev också pommes frites till det här.
Grillsäsongen knackar på dörren och det här var nog en liten försmak på den. De senaste dagarna har jag gått och fantiserat om goda grillsåser med chile som jag vill göra och jag har tittat på bbq-videos på you tube. BBQ Pitboys är några favoriter som verkar ha en skön inställning till livet och att då äta gott. I väntan på att starta grillsäsongen så får det bli några sådana här enkla middagar men som ändå håller inspirationen vid liv.
Jag gjorde också en smet av fina gröna ärtor, i den hade jag en skvätt crème fraiche, riven vitlök, salt och rökt paprikapulver. Jag mosade ärtorna och blandade med vitlök och kryddor innan jag rörde i crème fraichen. På så sätt blir basingrediensen ordentligt smaksatt tycker jag.Det blev också pommes frites till det här.
Grillsäsongen knackar på dörren och det här var nog en liten försmak på den. De senaste dagarna har jag gått och fantiserat om goda grillsåser med chile som jag vill göra och jag har tittat på bbq-videos på you tube. BBQ Pitboys är några favoriter som verkar ha en skön inställning till livet och att då äta gott. I väntan på att starta grillsäsongen så får det bli några sådana här enkla middagar men som ändå håller inspirationen vid liv.
Smaklig spis!
Andreas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar