måndag 15 april 2013

Trädgårdsmässa och lite sen matlagning

Trädgårdsmässa och lite sen matlagning


Den här helgen var vikt till att någon gång gå på mässan Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det är något vi gör varje år Camilla och jag. Camilla har odling, av både blommor och ätbara växter, som ett stort intresse och därför planerar vi alltid ett besök på mässan varje år.
För mig som inte har de gröna fingrarna utan helst sätter fingrarna på växter när de ska ner i matlagningen brukar ändå alltid hitta saker som intresserar mig och så bjuder Camilla alltid på lunch -eftersom att det är för hennes skull vi är där-. Tidigare år så har jag hittat en smed i England som gjorde mig precis det knivblad jag just då letade efter 

http://www.benorford.com/BushcraftWoodcraftKnives.aspx 
och ett annat år fick jag med mig en sekatör som är ett ypperligt hjälpmedel vid styckning av vilt 
http://gronytekonsult.se/archives/188
I år gick jag uteslutande på att titta efter chile, jag visste att det skulle finnas en utställare http://www.ortagarden.com/ som förutom fröer säljer en del chileprodukter från ett företag i England och jag hade spetsat in mig på en väldigt stark sås på habanero men också den väldigt starka jolokia. Väl hos dem fick jag tag på det jag ville ha samt också två stora påsar med hela chipotle, rökt jalapeño, som är min stora favorit bland chile tillsammans med aji pebre. Hos chilepepparföreningen http://www.chilepeppar.com/ köpte jag en spansk chileprodukt i pulverform på tre olika sorters spansk peppar som också de är rökta. Jag har lite olika användningsområden för dessa produkter, allt från att ströa på tomaten eller på ägget till att grovmala och låta smaksätta såser. Jag såg några andra intressanta saker också, en kreativ lösning på att spänta startved som kallades för "spänten" http://shop.textalk.se/se/article.php?id=4683&art=13952730 och jag länkar dit för att jag gärna förmedlar innovativa kreativa påhitt. En sak som verkligen intresserade mig och som jag någon gång i framtiden måste skaffa mig är en Grill Dome, det ser ut som en sjömina och har väggar av keramik. tydligen kan man också varmröka i den och få ner temperaturen till så lågt som 80 grader i den vilket räcker för att göra rökta produkter påriktigt http://www.grill-dome.se/. Nu har jag tipsat om en massa länkar till bra produkter, jag har inte blivit sponsrad av dem på något sätt förutom från Grönyte en gång för längesen då de gav mig en sekatör gratis.

Inköp av chile på trädgårdsmässan
När jag kom hem på eftermiddagen så var jag lite sugen på att prova mina inköp så jag satte fart att göra en bbq-sås på lite olika grejer jag hade i kylen, jag blandade kort och gott några såser jag hade till en homogen sås med chile i. Det jag hade var sista slatten i en dunk med grillglaze och några påsar salsa och sötsur sås som kommit ur några pack "chicky bits" jag ätit några slöa kvällar. Jag blandade dessa såser i en kastrull och värmde upp så att det fick småkoka en stund. I det tillsatte jag sen chipotle och hällde på ny flaska. Jag gjorde också en specialare med den starka jolokiasåsen till kvällens simpla middag, enkelpanerad alaskan pollok och pommes frites.

Fish'n chips på mitt sätt
Chile är verkligen något jag tycker om och kommer att fortsätta botanisera i, jag skulle gärna odla min egen och framställa diverse roliga produkter från det och jag är väldigt sugen på att lära mig fermentera chile för att få fram såser likt Tabasco. Men än så länge får jag göra såser på den chile jag kan köpa och utbudet är rätt gott när man väl lär sig vart man ska hitta det.
Ovan nämner jag aji pebre som en av mina favoriter och jag ska berätta vad det är för något, frågar man en chileienare eller en peruan om det kommer de att skina upp som en sol för de har det på i stort sätt all mat de äter. Aji pebre är en sås gjord på fermenterad aji, koriander och olja. Den passar på allt kött och fisk. Man ska dock vara lite försiktig med användandet då den (i vart falll för mig) skapar ett lätt beroende och till slut går jag i kylen med skeden för att ta mig en slatt utan att ha det på något. Den här såsen ger den härliga värmen i kroppen som jag älskar med chile och den är busenkel att röra ihop. Jag gör såhär: häll chilen i en bunke, vrid bladen av en korianderplanta och lägg i. Kör med stavmixer och dosera lagom med olja av god kvalitet. Nu kan du ha såsen på det du tycker den passar till. Jag har provat att köpa färdig aji pebre men tycker att den faller platt mot att göra själv.
 

Eftersom att jag de senaste månaderna har börjat träna mer regelbundet än vad jag gjort på länge samt att jag företagit mig att försöka gå ner i vikt till en mer passande så har detta satt sina spår även i mitt förhållande till mat. Jag är skarpt kritisk till allehanda dietmetoder (vilka jag inte ens vill nämna vid namn) utan är av den uppfattningen att man ska äta det man tycker om i måttliga mängder samt att man ska träna för att ge kroppen de bästa förutsättningarna att klara vardagen. Jag vill längre fram utveckla detta då jag för mig själv kommit fram till vad som är nyttig mat och hur jag bäst kombinerar det med att alltid äta gott men ändå vara hälsosam. Just för tillfället har jag gått på linjen att äta mindre portioner samt att bara äta en portion åt gången. Jag älskar grönsaker och har så gjort sen jag var barn. Då jag äter lunch ute så tar jag gärna en stor portion med sallad och äter innan jag äter själva lunchen. På så sätt skapar jag en bra mättnad och behöver inte känna att maten på tallriken var otillräcklig. Ska som sagt försöka utveckla det här lite längre fram.

På söndagen blev det sen middag eftersom jag gick ner till gymmet på kvällen och inte var hemma förens 20:30. Jag gjorde en klassisk pastasås med bacon, lök, ärtor och crème fraiche toppat med en äggula. Jag hade dessutom lite chipotle i. Jag hittade ett kvalitetsbacon från Andersson och Tillman i Uppsala som kostade det dubbla mot annan bacon. Men jag valde det dels därför att det är skapligt närproducerat samt att det har bättre kvalitet än massproducerad bacon från de mer vanliga producenterna. Kvalitet kostar, så är det!
Andersson & Tillmans bacon

När jag gör en pastasås på det här sättet så är jag mån om att låta baconen steka långsamt så att det släpper sitt fett ordentligt. "Low & slow" är ett bra motto att gå efter här. Jag steker baconen på detta sätt nästan precis tills pastan är färdigkokt och slår då i en skvätt crème fraiche som melerar det hela lite snyggt och sen på med ärtor. Låter det hela koka till sig på svag värme så att allt är varmt.


Nu petar jag baconen och det andra i såsen mot ena kanten på pannan och låter fettet rinna av. Lägger upp på tallrik och äter. Fett är en viktig smakbärare och på det här sättet drar jag nytta av det och tar sen bort överflödet när jag ska äta. En enkel men väldigt god sen söndagsmiddag som jag drack mjölk till.


Smaklig spis och ha en god början på en ny vecka!

Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar