torsdag 11 april 2013

Tagine på kyckling


Tagine är i orginalet en marockansk lergryta med "struthatt" som man lagar olika långkoksrätter i, vilka kort och gott kallas för tagine oavsett vad de innehåller. Jag fick en försvenskad variant i födelsedagspresent av Camilla och har hittills lagat kyckling med stöd av recept från en orientalisk kokbok. Taginens syfte är att i struthatten samla upp vätska som sedan återförs till det som tillagas. Jag uppfattar det också som att det bildas en ångbubbla i hatten som i sin tur skapar ett extra tryck av ånga i grytan. För mig är det här instrumentet guld värt de dagar jag gör många saker. För jag kan göra grundjobbet och sen glömma bort den i en timme för att efter den ha färdig mat eller mat jag kan återvärma till senare.

Jag tänkte att jag med bilder skulle guida igenom mitt matlagande denna gång och hoppas att det ska väcka en lust till att laga tagine.

Ingredienser

1 hel kyckling som styckas i bröst och lår. (Spara skrovet för att göra en buljong på vid ett senare tillfälle)
2 rödbetor, tärnade
2 morötter, tärnade
1 tärning grönsaksbuljong
1 kopp starkt bryggt lapsang souchong (kraftigt rökt te)
1/3 brk. kokosmjölk
1 msk. röd currypasta
4 vitlöksklyftor i skal
1 näve russin

Stycka kycklingen och tärna grönsakerna. Stek sedan grönsakerna en stund för sig själva så att de får en fin yta. Lägg i kycklingdelarna och bryn dem på båda sidor.
Vänd på kycklingen några gånger så att en stekyta hinner uppstå. Lägg i buljongtärningen och slå på koppen med te för att lösa den. Sänk värmen till ett lagom kokande. Se till att vätskan är jämnt fördelat i kokkärlet.

Slå på kokosmjölken, vitlöksklyftorna och russinen. Rör ner currypastan i vätskan.
Ge det hela ett uppkok och sätt  på locket (struthatten). Sänk sedan värmen så att ett lagom
småkokande pågår inne i grytan.
Nu kan du lämna matlagningen en timme för att göra något annat. När du kommer tillbaka har du en ljuvlig maträtt med orientalisk smak. Kycklingen kommer att falla isär när du sätter kniven i den och såsen med sina olika nyanser kommer att smaksätta det du har till på ett härligt sätt. Låt t.ex. ett svart eller rött ris suga upp den, eller varför inte ett klassiskt svenskt tunnbröd? Jag har ett genuint recept från Västerbotten på ett sådant, förmedlat av en underbar husmor som alltid på älgjakten bjuder till praktfrukost någon av dagarna. Kanske bakar jag det och skriver om det efteråt.



Ja som ni ser så fick jag middag den här kvällen också. Det finns inga egentliga gränser när det gäller att laga mat med en tagine. Jag tycker att man kan börja söka inspiration från dess ursprungskultur, dvs. marockansk eller nordafrikansk mer generellt, för att sedan vidga sin horisont och hitta på egna kombinationer. Jag tror att allehanda typer av grytkött gör sig utmärkt i en tagine. Själv har jag börjat snegla på lammlägg (kanske det mest klassiska), kalvlägg och oxsvans vilka jag tror alla gör sig fint i en tagine. Min är köpt på IKEA men jag vet att det säljs liknande på andra ställen, några enklare och andra mer exklusiva. Min funkar fullt tillfredsställande.

Mat är ett utmärkt sätt att utforska andra kulturer och människorna som den inbegriper. Jag hoppas att jag har inspirerat till viljan att utforska något nytt.

Andreas


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar