lördag 20 april 2013

Majonnäs


Att göra en majonnäs tycker vissa är busenkelt medans andra tycker det är en oöverkomlig puckel och därför avstår från att göra den själv. Jag lärde mig göra det när jag i tonåren hade en längre praktik på en lunchrestaurang där jag fick till daglig uppgift att tillverka majonnäs. Jag vill bestämt hävda att det är enkelt att slå en majonnäs och därför försöker jag i steg för steg visa hur man gör. Det sägs att alla ingredienser måste vara rumsvarma och att ingen äggvita får vara med i. Strunta i de fablerna och koncentrera dig på att få emulsionen mellan äggula och olja att fungera istället. Oljan ska till en början tillsättas i en tunn stråle under omrörning av resterande ingredienser. När emulsionen väl har tagit fart så kan man tillsätta olja lite stötvis för att därefter piska in den i emulsionen.



Ingredienserna till mitt grundrecept är de på bilden samt kallpressad rapsolja. Ingredienserna är:

Två äggulor
Senap
Citron/limesaft
Vitlök
Salt/peppar

Blanda dessa i en bunke och rör samman.
Riv vitlöken för att få den väl spridd

Fortsätt att vispa ingredienserna och tillsätt nu olja i en tunn stråle för att på så sätt piska ihop olja och äggula så att de emulgerar med varandra. När emulsionen väl börjar sätta sig kan man slå i olja i lite större mängd för att i efterhand piska in den i den redan existerande majonnäsen. Äggula kan ta väldigt mycket olja så var beredd på att hälla på ganska stora mängd. Jag vill råda till att undvika enkom olivolja till majonnäs då den ger en väldigt skarp smak som inte är god. Använd istället en mer neutral olja av god kvalitet och ha i en mindre mängd olivolja som smaksättare. När majonnäsen känns stabbig så är den färdig, vill man lösa upp den lite kan man slå i lite vatten i det sista.



Slå upp den färdiga majonnäsen i steriliserad burk och låt den mogna till dagen därpå.

Själv tycker jag att majonnäs passar till det mesta och gravad lax i synnerhet. Att ha tillgång till en god majonnäs ger alltid bättre förutsättningar att lyckas med andra saker som kan innehålla det, som coleslawsallad t.ex.

Den här majonnäsen ska användas till lunch i morgon då jag har tänkt mig att grilla och strimla fläskkarré som sen serveras med tomat- och avocadosalsa på rostat bröd. Fläsket ligger i kylen kryddat med en "rub" jag gjorde härom dagen som jag baserade på "chinese five speices". Jag hoppas och tror att det blir gott.


Over and out, god natt!

Andreas




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar